Documentaire

Documentaire


 Duurzame eilanden 
 
Juist de Nederlandse eilanden worden ingezet als proeftuin voor duurzame projecten. In deze documentaire volgen we duurzame idealisten, beleidsmakers en innovators op hun hobbelige pad. Gaan ze slagen hun duurzame ambities te verwezenlijken of gaat men ten onder aan dubbele agenda's?
 
Ons startpunt is een tocht over het water, een reis op en rondom de Nederlandse eilanden. We nemen een kijkje in de keuken van koplopers die zich met de energie transitie bezighouden.
 De duurzame omslag verloopt niet zonder slag of stoot, ondertussen wordt er ook hart gewerkt aan een Klimaat akkoord voor Nederland. De film toont het spanningsveld tussen veiligheid en natuurbeheer, tussen de kwaliteit van het water en economisch gewin. We kijken naar nieuwe manieren van energie opwekken en het ontstaan van een circulaire economie. De gedeputeerde van de provincie Zeeland, "Ben de Reu" doet zijn verhaal. Hij is een spil in het web tussen de gemeenten van de verschillende Zeeuws eilanden en heeft het overzicht van wat er zoal gaande is in de Zuidwestelijke Delta. Er moet veel worden overlegd en er zijn veel vragen.
 
De film toont een overzicht van projecten en nieuw waterbeheer in de Delta en op de Wadden en volgt duurzame ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden op de Nederlandse eilanden. Door de stijgende zeespiegel moet er veel veranderen.
Aan de noordkant van Nederland, op de Waddeneilanden, verwelkomt de lokale overheid vernieuwing en innovatieve concepten. Daarmee willen ze zich als toeristische bestemming onderscheiden en profileren als een pionierend bruisend laboratorium voor vernieuwende creatieve verduurzaming oplossingen. Ze zien zich als voorbeeld voor heel Nederland en de rest van de wereld.
Maar juist het eiland Goeree-Overflakkee wint een prijs als meest Duurzame toeristische locatie.
 
De eilanden in de Zuidwestelijke Delta doen aan klimaatstress-tests en werken hard aan communicatie met de bewoners. Pas opgerichte energie- en duurzame corporaties groeien als paddenstoelen uit de grond. De havens en industrieën werken hard om de doelstellingen van de klimaatconferentie in Parijs te halen. Er wordt gewerkt aan het wereld-voedselprobleem met zilte teelt en men onderzoekt vooral nieuwe vormen van landbouw op brakke gronden. Uniek is dat deze projecten een duidelijke omslag in denken blootleggen. Bedrijven en milieuorganisaties die jarenlang lijnrecht tegenover elkaar stonden, zoeken nu vooral samenwerking. De film legt actief de geschiedenis vast van een belangrijk keerpunt op het gebied van het klimaatvraagstuk en duurzame energie voor Nederland. Er zijn beelden van boven de waterspiegel, als ook van de flora en fauna onder water.  
 
Het team voor Duurzame Eilanden werkt op dit moment aan een vervolgproject dat bestaat uit een educatieproject voor jong en oud en een nieuwe serie met observaties op en rondom de eilanden. Een serie van 4 of meer kortere afleveringen.
 
Fotografie door Eef de Graaf, gemaakt tijdens dit project, werd geselecteerd voor de expositie van World Press Photo in Zierikzee.

www.eefdegraaf.com

Share by: